Het Haagse Logegebouw aan de Tweede Sweelinckstraat 131 is sinds 1993 in het bezit van de Haagse loges en was voorheen een ambachtschool. Het gebouw kenmerkt zich nog op deze wijze door de twee iconische beelden met de spreuk 'Leer en leef, Groei en geef' die zijn overgebleven.

 

De Haagse loges bevonden zich voor 1993 in het barok pand aan de Fluwelen Burgwal, wat in 1841 werd aangekocht en in 1847 aangeboden  werd door prins Frederik, de tweede zoon van koning Willem 1 en latere Grootmeester van het Nederlandse Groot Oosten (hoofdbestuur van de Vrijmetselarij in Nederland).

 

Aan het begin van de jaren negentig startte de gemeente de stadsvernieuwing in deze omgeving. Vanwege de grote onderhoudskosten en de plannen van de gemeente werd daarom het gebouw verkocht waarbij slechts de gevel van het oude gebouw zou blijven staan.

 

Ter vervanging werd van de opbrengst in 1993 het gebouw aan de Tweede Sweelinckstraat gekocht en om het pand te onderhouden de Stichting Haags Logegebouw opgericht. Het gebouw werd omgebouwd tot een multifunctioneel centrum met een blauwe en een rode tempel, een 'Zevende Graad' (bar) met banketzaal, een bibliotheek en meerdere universele zalen voor comparities (loge bijeenkomsten) of verder verhuur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zevende graad & banketzaal

 

Het gebouw bevat een eigen professioneel ingerichte keuken met bar en banketzaal. De horeca wordt momenteel uitgebaat door 'Bouffe et Boisson' en kan worden gebruikt door zowel Vrijmetselaars als huurders. De banketzaal is naar eigen smaak en belang in te delen en er is de beschikking over afdoende tafels en stoelen.  U kunt hier gebruik maken van zowel een (2 of 3 gangen) menu, een informeel broodje of een bittergarnituur.

 

 

Verscheidene zalen

 

Voor comparities, bijeenkomsten en vergaderingen biedt het gebouw meerdere verscheidene zalen aan variërend van grote bezetting naar klein gezelschap.

Blauwe tempel

 

Het logegebouw beschikt over een blauwe tempel, dit is over het algemeen de 'werkplaats' voor de zogezegd 'blauwe graden' binnen de Vrijmetselarij. De tempel is ingericht in een typerende jaren 90 stijl waarvan enkele onderdelen en meubels nog afkomstig zijn uit de oorspronkelijke tempel van de Fluwelen Burgwal. De tempel bevat 44 reguliere stoelen en 10 stoelen bedoeld voor een functie binnen de loge. Ook is er een audio installatie aanwezig die zowel bekabeld als met Bluetooth te gebruiken is. De ruimte bevat een opslag met Maçonnieke regalia waar, na overleg, gebruik van gemaakt kan worden.

 

 

Rode tempel

 

Tevens is er de beschikking over een rode tempel. Deze tempel is voornamelijk bedoeld voor de hogere graden binnen de Vrijmetselarij. De rode tempel biedt dezelfde faciliteiten als de blauwe tempel, zeggende 44 reguliere stoelen en 10 stoelen bedoeld voor een functie binnen de loge. Ook is hier een audio installatie aanwezig die zowel bekabeld als met Bluetooth gebruikt kan worden en heeft deze tempel een Maçonnieke regalia opslag waar, na overleg, gebruik van gemaakt kan worden.

 

Copyright 2018 Stichting Haags Logegebouw